10. Yılında Arap Ayaklanmaları: Beklentiler, Aktörler ve Yeni Arayışlar

10. Yılında “Arap Baharı” farklı boyutlarıyla çevrimiçi panelde ele alındı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı Siyaset Bilimi Bölümü “10. Yılında Arap Ayaklanmaları: Aktörler, Beklentiler ve Yeni Arayışlar” başlığı ile çevrimiçi bir panel gerçekleştirdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara) Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık ve Prof. Dr. Özlem Tür’ün ve Yakın Doğu Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü’nün konuşmacı olarak yer aldığı çevrimiçi panelde 10. Yılında Orta Doğu coğrafyasının etkileyen Arap Baharı protestoları mercek altına alındı. 2010 yılının Aralık ayında ilk kez Tunus’ta başlayan halk protestoları çok kısa bir süre içerisinde nerdeyse tüm Arap dünyasına yayılmış, başta Mısır, Suriye, Libya, Yemen, Bahreyn, Ürdün ve Fas’ta geniş yankı bulmuştu.

Bu çevrede panelde, bir yandan geçtiğimiz 10 yılda bölgede ortaya çıkan yeni güç denklemi ve bloklar irdelenirken diğer yandan da Suriye’de devam eden iç savaşın ve çatışmaların hem bölgeye hem de Lübnan’a olan etkisi ele alındı. Ayrıca konuşmacılar ABD’nin Orta Doğu’ya yönelik dış politikası ve Biden Dönemiyle bu politikanın nasıl evirileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken bölgede demokratikleşme taleplerinin halen daha canlılığını muhafaza ettiği ve Arap Baharının henüz bitmediğine işaret edildi.

Dr. Nur Köprülü, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen seminerin en yakın zamanda devamının geleceğini belirtti.